Dat het organiseren van een brommerrit de afgelopen jaren steeds meer een zaak is geworden van wettelijke regels over aansprakelijkheid en afstemming met de gemeente heeft de pret nooit kunnen drukken. Maar dat we er na 10 jaar nog steeds mee bezig zouden zijn konden we ons in 1998 echt niet voorstellen.
Eigenlijk is het meer een kwestie geweest van vanzelfsprekendheid om elk jaar het eerste weekend van september met een stoet brullende, sputterende en soms oliesporen trekkende Honda's door de straten van Haarlem te rijden.

De Honda 4-takt bezit een prettig donker geluid waardoor deze veelal wordt gezien als de Harley onder de brommers. Geen wonder dat mensen tijdens 4-takt ritten altijd even stil blijven staan om de stoet donderende nostalgie in zich op te nemen.

2 september 2007: Platte Duiven Rit 10 is een feit.

Met de jaren is wel het nodige veranderd of om het anders te zeggen, gesneuveld.. de invoer van het onlangs verplichte bromfietskenteken heeft ervoor gezorgd dat onze Honda C50 niet meer de weg op mag. Deze gaat nu als donor voor een hoop andere brommers door het leven en er zullen ongetwijfeld delen van mee rijden met de 10 editie.
De organisatie is al die jaren in dezelfde handen gebleven net als de website: http://www.platteduivenrit.nl Volgens ons één van de oudste websites opgericht voor een Honda 4-takt ritje.

De website staat dit jaar dan voor een deel in het teken van de historie van de Platte Duiven Rit met foto's en filmpjes van de afgelopen jaren.

What's in the name?

Ongeveer 10 jaar geleden op een lente avond in Zandvoort aan Zee is het allemaal begonnen. Een kroeg in de Kosterstraat luisterend naar de naam: "Wild Child", een plek waar we nog vaak zouden eindigen met de rit, is dan het decor van de eerste voorbereiding. We hebben die avond slechts een paar zekerheden: We starten in Haarlem, rijden via Zandvoort en eindigen in Amsterdam, op de Dam!

Na een hele avond brainstormen en met pennen namen op bierviltjes schijven zijn we er dan eindelijk uit. De redenering kan ik me nog wel redelijk herinneren, we wilden een naam die iets met de rit te maken zou hebben, vooral met het eindpunt. Amsterdam, Dam, duiven, brommers, platte duiven. En de Platte Duiven Rit was geboren!

We kunnen trouwens melden dat er de afgelopen 9 jaar nooit een duif gewond is geraakt tijdens onze rit. Wellicht heeft het geluid van de Honda 4-takt genoeg indruk op de beestjes gemaakt om de op veilige afstand te houden.

Route 1998 Haarlem - Amsterdam

Naast de enorm goede naam moest er natuurlijk nog gereden worden en we hebben dan ook als uitzondering lang van te voren een goede route uitgezet. Zoals eerder vermeld: Start op de Grote Markt in Haarlem, via Zandvoort naar IJmuiden om daar in de haven een pauze te houden en vervolgens via de Zaanstreek het noorden van Amsterdam binnen te rijden.
Als oversteek hebben we in Amsterdam de pont van het GVB gebruikt om vervolgens direct richting de dam te rijden. Eenmaal aan de overkant va het IJ bleken we met 1 ding geen rekening te hebben gehouden: Koopzondag. Dit fenomeen bestaat dus ook al ruim 10 jaar. Omdat we met een mooie slinger de Nieuwe Dijk opreden waar zich op dat moment een drukte van winkelend publiek bevond was er geen ontkomen meer aan; halverwege de staat stond de sterke arm van Amsterdam, in de gedaante van een jonge dame en mannelijke pet met oren. Als voorste man kreeg ik een stopteken, wat ik welniet dacht te doen met de brommer in de drukste winkelstraat van Nederland, maar terwijl deze diender mij aansprak zag ik hem zich oprichten en de rest van de brommende en dreunende stoet Honda 4-takten in zich opnemen. De vraag veranderde in: waar willen jullie heen? Met het antwoord Dam wist de agent ons met een armgebaar via een steegje naar de dam te loodsen. Onder de indruk van alle brommers had hij thuis en op het bureau ongetwijfeld een mooi verhaal te vertellen.

Historische feiten

1998 Opkomst 86 personen
Start op de Grote Markt in Haarlem
Eindpunt op de Dam in Amsterdam en vervolgens café Den Duivelshoek/Vijzel
1999 Start op de Grote Markt in Haarlem, einde op de Grote Markt in Haarlem.
Klein stukje van Zuid-Holland in de route opgenomen.
2000 Start op de Grote Markt in Haarlem, einde ook in Haarlem.
2001 Start op de Grote Markt in Haarlem, door slecht weer vroegtijdig de rit ingekort en geëindigd in Haarlem op de botermarkt.
2002 Start op de Grote Markt in Haarlem, eindpunt Zandvoort Rockcafé Whatever (voorheen Wildchild).
2003 Start op de Grote Markt in Haarlem, eindpunt Zandvoort.
2004 Start op de Grote Markt in Haarlem, eindpunt Zandvoort.
2005 Start op de Grote Markt in Haarlem, Gemeente Haarlem vraagt uitleg over onze evenement, einde van de rit was op de Botermarkt gevolgd door een festival (van de gemeente Haarlem) op de Grote Markt.
2006 Start op de Grote Markt in Haarlem, sinds 1998 weer richting de zaanstreek met als eindpunt Caddy's in Purmerend.
2007 10 jarig bestaan! Platte Duiven Rit 10!

Oproep

Als er nog mensen zijn die van de afgelopen jaren beeldmateriaal in hun bezit hebben in de vorm van foto's, filmpjes en/of flyers dan ontvangen wij die graag om deze op de site te plaatsen: info@platteduivenrit.nl